Geen inkomen, geen vermogen, maar wel woonlasten? Dat kan niet, dacht de Belastingdienst. Op basis van een schatting van verzwegen inkomsten legt zij alsnog een belastingaanslag op.
De Belastingdienst stelt de belastingaanslag in principe vast op basis van de ingevulde gegevens in de belastingaangifte. Maar niet altijd. De eigenaar van een koopwoning had in zijn aangifte over 2010 een negatief inkomen uit werk en woning aangegeven. Tegenover negatieve hypotheeklasten stond nul inkomen en geen vermogen. De Belastingdienst vond dat ongeloofwaardig en vulde een inkomen in van 25.000 euro, zodat de man over het saldo van dat inkomen en de negatieve rentelasten alsnog belasting moest betalen.
De Rechtbank Gelderland vond het, in de zaak, die begin juni diende, eveneens ongeloofwaardig dat de man in 2010 geen inkomen had. Zo had hij in dat jaar wel bijna duizend euro per maand aan hypotheeklasten betaald.
Bovendien vindt de rechtbank het ‘zeer aannemelijk’ dat hij in dat jaar ook andere lasten had, zoals gemeentelijke belastingen, kosten voor gas, water en stroom en kosten voor voeding. Niet alleen voor hemzelf, maar ook voor zijn vrouw en zoon, die evenmin hadden aangegeven in dat jaar inkomen of vermogen te hebben.
Boot verkocht
De huiseigenaar verdedigde zich onder meer door te wijzen op een bedrag van ruim 13.000 euro dat hij zou hebben verdiend met de verkoop van zijn caravan in 2010. Maar eerder had hij gezegd dat de verkoop in 2007 was en dat het om een boot ging.
Ook andere pogingen de rechter ervan te overtuigen dat hij wel degelijk niet-belastbare inkomsten had om van te leven en dat hij geen inkomsten had verzwegen, mislukten. Een opgevoerde lening van zijn moeder was nergens te traceren, net als huurinkomsten van een bekende die bij hem in huis zou wonen.
De rechter concludeerde dan ook dat de huiseigenaar wel degelijk inkomen moet hebben genoten. De schatting van de Belastingdienst van 25.000 euro, gemaakt op basis van aangiftes in eerdere jaren, vond de rechtbank echter te hoog. De rechter verlaagde het belastbare inkomen tot 16.000 euro plus een verzuimboete van 226 euro wegens de verzwegen inkomsten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl